U jugoistočnom delu Banata, u bogatoj ravnici širi se Kovačica, a po legendi svoje ime duguje jednom kovaču koji je na ovom terenu – raskrsnici severa i juga pomagao putnicima – namernicima. Danas je Kovačica ponos Banata pre svega zbog bogatstva različitosti i čuvanja kulturno-umetničke tradicije.

Dolazak Slovaka na teritoriju Kovačice datira od 1802.godine. 1.jula 1802.rođena je Marija – prvo dete na ovoj teritoriji a prvi dečak 23.jula, dali su mu ime Jan.

Prva velika akcija doseljenika je rad na izgradnji crkve i škole. Crkva je počela da se gradi 1804. a u isto vreme gradi se i škola. Prvi učitelj je bio Jan Šimek a radio je punih 29 godina.

Istorija beleži „Kovačički proces“ 1907.godine kada su stanovnici Kovačice započeli borbu za očuvanje svog nacionalnog identiteta. O tome imamo zapise sveštenika Jana Čaploviča.

Jedan od najznamenitijih  stanovnika Kovačice je Dr Janko Buljik – doktor prava između dva velika rata, veliki sportista, izuzetno uspešan u atletici a uspomenu na njega čuvamo već tradicionalnom memorijalnom trkom učenika osnovne škole.

Lepote svakodnevnog života beleže se na slikama kovačičkih slikara naivaca, a prva izložba njihovih dela bila je 1952. godine. Te slike donose svetsku slavu našem gradu i brojne turiste, posetioce galerija.

Na slikama nacrtana nošnja još uvek je deo kovačičke svakodnevice, a pre svega – svadbe, proslave, programi ne mogu se zamisliti bez te vesele, šarene, tradicionalne nošnje. Sve se to prati muzikom, pesmom i igrom – čuvarima nacionalnog identiteta i tradicije.

Jedina naša srednja škola je Gimnazija „Mihajlo Pupin“ . Tu se nastava održava na dva jezika a uveo se i novi smer – elektrotehničar informacionih tehnologija.

Nepregledno prostranstvo bogate vojvođanske ravnice vredni ratari iskorišćavaju na najbolji način  proizvodeći hranu, boreći se za veće prinose, pre svega kukuruza, suncokreta, pšenice.

Ovim smo upotpunili sliku naše Kovačice i ostaje nam samo da vas pozovemo u goste. Uvek ste dobrodošli!