Gosti iz Aleksandrovca

 

 

„Volimo domovinu svoju i njene bratske narode sve“ bio je moto nekadašnjih susreta bratstva, mladosti, ljubavi…

Počelo je to jednog aprilskog dana davne 1962. godine u Dimitrovgradu, kada je na svojoj godišnjoj svečanosti Osnovna škola „Moša Pijade“ širom otvorila vrata učenicima škola iz Srbije. Te iste godine u oktobru naša škola dočekala je učenike iz Dimitrovgrada i Čantavira. Krug škola je rastao. Pridružile su se škole iz Krstura, Ruskog Krstura, Uzdina, Đakovice, Prizrena, Novog Pazara, Pećinaca, Tavankuta, Vitomirice, Pirota, Aleksandrovca… Na zajedničkim svečanostima našle su se mlade generacije Srba, Slovaka, Bugara, Rumuna, Mađara, Rusina, Turaka, Albanaca. Čuli su se različiti jezici, koji su izražavali jedan poseban duh, jedno oduševljenje, istu spremnost i ljubav za zajedničku domovinu.

 

„Kaže narod da ono što je dobro ne treba menjati“, to su reči Mihajla Milinčića, direktora Osnovne škole „Aca Aleksić“ iz Aleksandrovca, koji je prošle godine pokrenuo inicijativu da se ponovo nastavi tradicija druženja škola iz Srbije.

 

Na proslavi Dana škole O.Š. „Mlada pokolenja“  15.maja 2018. direktor O.Š. “Aca Aleksić” iz Aleksandrovca Milinčić Mihajlo i direktorka naše škole Anjička Bireš potpisali su protokol o bratimljenju.

 

Nadamo se da će pridružiti i druge škole i nastaviti sa susretima koji će nezaboravno ostati u sećanjima učesnika.