Svake školske godine u okviru Dečje nedelje, organizuje se memorijalna trka posvećena dr Janku Buliku, najpoznatijem Kovačičaninu iz međuratnog perioda. Pošto se ova školska godine odvija u posebnim uslovima, nije bilo mogućnosti za održavanje trke ali je zato organizovan literarno-likovni konkurs koji je krunisan malim kulturno-umetničkim programom. Program na kojem su proglašeni pobednici literarno-likovnog konkursa je održan minule srede i oduševio je svih 30 prisutnih učenika i nastavnika.
Janko Bulik (Kovačica, 1897— Mauthauzen,1942) je bio slovački advokat, poslanik Velike narodne skupštine i prvi predsednik Matice slovačke u Jugoslaviji. Završio je Srpsku veliku gimnaziju u Novom Sadu (1916), Pravni fakultet u Beogradu (1922), a doktorirao je u Zagrebu (1923). Nakon mature otišao je u Prvi svetski rat a u isto vreme intenzivno je radio i na nacionalnim poslovima – u Kovačici je osnovao Slovačko narodno veće, postao je poslanik na Velikoj narodnoj skupštini, i bio je izabran u Veliki narodni savet. Potom je postavljen za višeg upravitelja kovačičkog okruga. Na tom položaju ostaje do 1921. godine, kada nastavlja studije u Beogradu i Zagrebu. Kao student bavio se sportom, i u dresu zagrebačke Konkordije 1920. postao je državni prvak u skoku u dalj. Sportsku karijeru nastavio je sve do 1924. kada je trebalo da učestvuje na Olimpijadi, ali ga je povreda sprečila u daljem bavljenju sportom.

Pošto je doktorirao jedno vreme je stažirao kod dr Ljudevita Mičateka, da bi 1926. otvorio svoju advokatsku kancelariju u Novom Sadu. Zatim se seli u Beograd, a neposredno pred početak Drugog svetskog rata radi kao advokat u Kovačici. Uporedo sa advokaturom bavio se i politikom. Na Bulikovu inicijativu u novembru 1929. formiran je Savetodavni odbor Slovaka Dunavske banovine, sa sedištem u Novom Sadu. Odbor se zalagao za ostvarenje kulturnih potreba Slovaka. Osnovao je i bio prvi predsednik Matice slovačke u Jugoslaviji. Zbog političke aktivnosti 11. avgusta 1935. podnosi ostavku na mesto predsednika Matice i postaje član Samostalne demokratske stranke. Godine 1938. je pružao podršku Čehoslovačkoj republici ugroženoj fašizmom. Po okupaciji Jugoslavije uhapšen je od strane Gestapoa 10. maja 1941. godine. Odveden je u logor Mauthauzen, gde je ubijen 30. januara 1942. Godine. Janko Bulik je odlikovan Ordenom jugoslovenske krune četvrtog stepena, Čehoslovačkim vojnim krstom i Ordenom slovačkog narodnog ustanka prvog reda.U Knez Mihajlovoj ulici broj 6, u Beogradu, gde je Bulik imao advokatsku kancelariju, je 17. maja 2007. godine postavljena spomen ploča. Jedna od najvećih ulica u Kovačici nosi njegovo ime.
Kulturno-umetnički program posvećen Dr Janku Buliku je održan u sredu 14.10.2020. u večernjim časovima. Posle uvodnog govora direktorke škole Anjičke Bireš, nastavnica Eva Poljak Hrk je proglasila pobednike literarno-likovnog konkursa sa radovima koji su posvećeni dr Janku Buliku. Najlepše literarne radove sastavili su Miroslav Toman (VIII-1), Sara Bakoš (III-1) i Filip Đuriček (V-1), najlepše likovne radove su naslikali Anđela Pjević (VIII-3), Aleksandra Venjarski (V-1) i Marija Dimitrijević (VIII-3). U kategoriji powerpoint prezentacije, najuspešniji su bili Timea Stano (VI-1), Matej Hrk (VI-2), Dorotea Magdu i Filip Živković (IV-3). Najbolje plakate na temu dr Janka Bulika nagrađeni su Luka Stojković (VI-2), Adam Farkaš (VII-2), Darko Hriešik i Daniel Lenhart (VII-2). Za kratki muzički predah zadužen je bio gitarista Mihajlo Pešić. Nakon muzičkog predaha, predstavljeni su i rezultati školskog konkursa za nalepše radove vezane za borbu protiv Kovida-19. Najlepše plakate su napravili Maria Babka (VIII-1), Anđela Pjević (VIII-3) i Valentina Pajtaš (VII-1). Pohvaljeni su i radovi Marine Cickove i Hane Tomaš (obe iz VII-2). Najkreativnije maske napravili su Ingrid Husarik (V-1), Sara Šimon (V-1) i Damjan Putnik (V-1). Pohvaljena je i maska Iskre Hajko (III-2).
Svi radovi izloženi su u holu škole.